Nota de premsa – Banco Santander ocupa el segon lloc al rànquing dels bancs que financen la indústria armamentista

 

  • Ha invertit més de 2.190 milions d’euros, entre 2013 i 2017, en empreses que fabriquen armes, especialment nuclears

(23 de març de 2018) Aquest divendres 23 de març dos membres de la Campanya Banca Armada han participat a la junta d’accionistes del Banc Santander que s’ha celebrat a Santander. Aquesta entitat ocupa la segona posició al rànquing de bancs que financen indústria armamentista (el primer lloc, l’ocupa el BBVA), i contribueix especialment al manteniment de les empreses d’armament nuclear.

Així, aquest matí Audrey Esnault i Quique Sánchez, com a representants de la campanya integrada actualment per set organitzacions -Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC i FETS-, han explicat davant dels accionistes i els mitjans de comunicació els vincles d’aquesta entitat amb la indústria de l’armament per sensibilitzar i denunciar davant la societat els vincles d’aquestes pràctiques financeres amb les tragèdies humanes conseqüència dels conflictes internacionals.

A Barcelona, també al matí, un grup d’activistes ha realitzat una acció de carrer davant de les oficines del Banco Santander de Passeig de Gràcia per denunciar les inversions controvertides de l’entitat en els darrers anys. Mitjançant una ruleta artesanal, s’ha animat a clients i treballadors del banc a destapar el nombre d’inversions en armes, de desnonaments o d’inversions en projectes de gran impacte mediambiental que ha fet el banc en els darrers anys.

En els darrers set anys, s’han identificat 13 empreses fabricants d’armament finançades pel Banc Santander per un import de més de 2.190 milions d’euros de 2013 a 2017. D’entre aquestes, destaquen aquelles especialitzades en les armes més letals: les nuclears, a les quals s’han destinat en aquest període 1.986.362.630 euros (la major part, en els darrers dos anys, segons l’informe Don’t Bank on the Bomb elaborat per la ONG holandesa PAX). Durant la seva intervenció, Quique Sánchez ha emfatitzat que el Banc Santander és corresponsable que segueixin existint armes nuclears, armes que amenacen la supervivència de la humanitat i del nostre planeta, amb efectes que transcendeixen les fronteres i abracen diferents generacions. La col·laboració d’aquest banc amb la indústria nuclear resulta sorprenent en un context de rebuig internacional de la societat civil i de molts estats, els quals van signar el juliol de 2016 el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears en el marc de les Nacions Unides.

Com ha explicat Audrey Esnault, la campanya Banca Armada fa nou anys que intervé a la Junta d’aquest banc, que compta amb unes “Directrius de Política del Sector de la Defensa” on s’estableix que no pot mantenir cap tipus de relació comercial amb organitzacions que comercialitzin o distribueixen armes nuclears.  Davant d’aquesta política interna, des de la campanya denuncien que entre 2013 i 2017, Banc Santander ha atorgat crèdits per un valor de 129.573.393,75 euros a Honeywell International, una de les empreses més implicades al complex industrial d’armament nuclear, especialitzada en el manteniment d’armes nuclears com Trident II i en la fabricació del míssil balístic M-51 per a  submarins.

Una altra empresa, Leonardo, responsable del desenvolupament i el disseny del vehicle de transport per al míssil intercontinental nordamerircà Minuteman III, ha rebut 178.170.992,41 € per part Banco Santander. Boeing, Fluor, Thales o SAFRAN són quatre empreses més fabricants i exportadores d’armes nuclears que han rebut préstecs del Banc Santander.

El divendres passat 16 de març, la campanya va participar a la Junta del BBVA que es va celebrar a Bilbao. Durant les properes setmanes, també participarà a les juntes de Caixabank, Banco Sabadell i Bankia gràcies als vots que accionistes d’arreu de l’estat han delegat per denunciar les males pràctiques d’aquestes empreses.

Es poden consultar les dues intervencions i la resposta de la presidenta Ana Botín aquí.