L’últim informe Don’t Bank on the Bomb ja està disponible!

Shorting our security Financing the companies that make nuclear weapons: un informe global sobre el finançament dels productors d’armes nuclears.

El nou informe de la sèrie «Don’t Bank on the Bomb» titulat «Shorting our security Financing the companies that make nuclear weapons» examina les inversions realitzades en companyies que estan involucrades en la indústria de les armes nuclears. Cal destacar que la nova recerca dirigida per PAX, que té com a autora principal a Susi Snyder i compta amb la col·laboració de Profundo una consultora holandesa de recerca econòmica que analitza cadenes de productes bàsics, institucions financeres i empreses socials, revela que el nombre d’entitats financeres continua disminuint, no obstant això, la quantitat de diners invertits ha augmentat. El balanç és positiu, atès que gairebé cent institucions financeres han acabat la seva relació amb la indústria d’armes nuclears des de finalitats de 2017. Al mateix temps, altres institucions financeres han començat a finançar companyies que produeixen components claus per a armes nuclears. Gairebé un terç de totes les institucions financeres enumerades en l’actualització anterior d’aquesta recerca ja no té cap inversió en absolut, la qual cosa demostra que hi ha opcions en el mercat per a permetre que qualsevol inversor es desvinculi d’aquest tipus d’inversions ràpidament.

Les xifra total que destapa l’informe és de $ 748 mil milions invertits en els 18 principals productors d’armes nuclears del món per 325 institucions financeres entre gener de 2017 i gener de 2019. Més de la meitat de totes les inversions van ser realitzades per deu institucions financeres: Vanguard, BlackRock, Capital Group, State Street, Verisight (ara conegut com Newport Group), T. Rowe Price, Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, i Citigroup.

En milions de dòlars els bancs i institucions financeres públiques i privades de l’Estat Espanyol han invertit les següents quantitats durant aquest període comprès entre 2017-2018. Banc Bilbao Biscaia Argentaria (BBVA) 4,280, Societat Estatal de Participacions Industrials 3,219, Santander 2,193.6, Banc de Sabadell 127, Magallanes *Spain 16.7, Fundació Bancària Ibercaja 10.8. Pots descarregar l’informe original en anglès aquí.