Informe 48 del Centre Delàs: Finançament de les armes de la guerra del Iemen. Anàlisi del finançament de les empreses d’armes que han exportat a Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units (2015-2019)


Segons dades d’ACNUR, a Iemen el 80% de la població necessita ajuda humanitària per a sobreviure, hi ha prop de 4 milions de desplaçats interns i més de 7 milions de persones necessiten assistència nutricional. És en aquest greu context de conflicte armat i vulneració dels Drets Humans, on plantegem la necessitat de realitzar un estudi de cas sobre qui finança les empreses d’armament que fabriquen el material militar que és exportat als principals països de la coalició: l’Aràbia Saudita i  Emirats Àrabs Units.

Aquest nou informe, presenta dades sobre el finançament de 15 d’aquestes empreses: Airbus, BAE Systems, Boeing, China Aerospace Science and Technology Corporation, General Dynamics, Leonardo, LIG Nex1, Lockheed Martin, Navantia, Norinco, Raytheon Technologies, Rheinmetall AG, Rolls-Royce, Textron i Thales Group.

La banca armada espanyola ha destinat 8.686 milions de dòlars a 9 companyies que han fabricat armament exportat a l’Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units: Airbus, Boeing, General Dynamics, Leonardo, Navantia, Raytheon Technologies, Thales Group i Rheinmetall AG.

BBVA i Banc Santander són els bancs espanyols que més finançament han destinat a les empreses d’armes subministradores dels principals exèrcits involucrats en la guerra a Iemen, amb 5.231 milions de dòlars durant el període 2015-2019.

Autores: Gemma Amorós, Eduardo Aragón, Jordi Calvo, Andrea Farrés, Sara G.Verdú, Edgard Vega.

Pots consultar i descarregar el resum executiu en castellà, en català i en anglès. Si vols llegir l’informe complet pots descarregar-lo.